Péče o drápky PDF Tisk Email
Napsal uživatel Správce   
Pondělí, 18 Říjen 2010 19:57

Divocí králíci používají své drápky jako nástroje k hrabání, díky kterým získává potravu - chutné rostlinné hlízy.  Při této činnosti si drápky ubrušují.

Zakrslí králík, který se pohybuje doma po měkké podestýlce v kleci, na koberci a na trávníku ve výběhu, nemá příležitost dělat si nory a proto jeho drápky dorůstají  rychleji. Nakonec se příliš dlouhé drápky stáčejí srpovitě dovnitř, čímž se prsty při došlápnutí formují a to králíkovi způsobuje bolest.

Preventivně by jste měli králíkovi do podestýlky položit plochý kámen na obrušování drápků. Pokud při kontrole zjistíte, že se drápky stáčejí dovnitř, musíte je neprodleně  zkrátit.

Správné stříhání drápků : Používejte speciální kleště na drápky malých zvířat, aby  byl řez veden správně a drápky se netřepily.

Návod na stříhání drápků doma :

1) Králíka posaďte buď na klín, nebo na stůl s protiskluzovou podložkou. Pokud je zvíře plaché a neklidné, musíte pracovat ve dvou, tak, že jeden králíka uchopí za volnou kůži na zátylku a položí na bok a druhý zkracuje drápky

2) Při stříhání uchopte tlapku mezi palcem a ukazováčkem a jemně roztáhněte bříška prstů- Palcem odhrňte srst, aby byly drápky volné.

POZNÁMKA : Uvnitř drápků procházejí krevní cévy a nervová zakončení ( takzvaný život ). Ty nesmíte poranit, jinak bude zvíře krvácet a trpět bolestí. Pokud se tak ale omylem stane - ránu vydezinfikujte a zakryjte náplastí ve spreji.

3) Drápky stříhejte asi půl centimetru od cévy, šikmo směrem dolů. Zatímco u drápků bez pigmentovaného zabarvení je živá část načervenalá a dobře rozpoznatelná, u tmavých drápků není vidět skoro vůbec. Zviditelnit jí můžete podržíte-li pod drápkem rozsvícenou baterku.

Aktualizováno Úterý, 19 Říjen 2010 11:20
 

Přihlášení

Anketa

Líbí se Vám nový vzhled stránek ?
 

Náhodný obrázek

pg_1704483688.jpg

Reklama

Online

Žádný uživatel není přihlášen